EPSOM TUZU, İNGİLİZ TUZU, MAGNEZYUM SULFAT

Cüneyt'in Discus Odası

EPSOM TUZU, İNGİLİZ TUZU, MAGNEZYUM SULFAT ya da nam-ı diğer ŞAP  Bazı arkadaşlarımızın yine Epsom Tuzu'nu bildiğimiz tuz ya da Akvaryum Tuzu niyetine rast gele kullandıklarını görüyorum. Epsom Tuzu ya da kimyasal ismiyle Magnezyum Sülfat (MgSO4) sofra tuzundan tamamen farklıdır. Lütfen Epsom Tuzunu normal tuz (NaCL) yerine kullanmayınız. Bu maddenin akvaryumda kullanımı, kabızlık çeken balıkların ya da parazitler yüzünden sindirim sisteminde tıkanıklıklar olan balıkların sıkıntısını gidermek amaçlıdır.
 Eğer balığınızın tam orta kısmında bir şişlik oluştuysa ancak, ciddi bir denge problemi yaşamıyorsa büyük olasılıkla sindirim sisteminde bir tıkanma veya gaz birikimi söz konusudur. Gaz olduğu durumlarda balığı suyun üst tarafına doğru istem dışı yükseldiğini de gözlemleyebilirsiniz. [ÖNEMLİ: Benzer emareleri hava kesesi problemlerinde de gözlemleyebilirsiniz. Bunu lütfen göz önünde bulundurun.] Balığınıın sindirim sisteminde bir şişlik olduğunda akvaryumun tamamına Epsom Tuzu uyguyabilirsiniz.Bu uygulama bakteri dengesini etkilemez. Bunun genelde uygulama dozu 40 litreye 1 çorba kaşığı eritilip akvaryuma ilave edilmesi şeklindedir. Ancak benim 100 litreye 1 çay kaşığı ilave edip aynı dozu 12 saat sonra tekrar ederek de sonuç aldığım oldu. Eğer bütün tanka uygulamak istemezseniz ve banyo şeklinde balığa uygulamak isterseniz 1 litre suya 10 gram ilave edip balığı 30 dakika bekletebilirsiniz. Buna alternatif olarak 1 litre suya 70 gram ilave edip 5 dakika süreyle banyo yaptırabilirsiniz. Ancak, bu çok yüksek bir dozdur ve uygularken mutlaka yakın gözlem gerekir.
İPUCU : Epsom tuzunu parazit tedavisi sırasında Metronidazol ile birlikte kullanmak da son dönemde sık kullanılan ve başarıyı arttıran bir uygulamadır. Sindirim sisteminiin parazitleri daha kolay berteraf etmesine yardımcı olur.

Yorum Gönder

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates