David Lim-2

David Lim-2

DİSKUS BAKIMI

Diskus pek çok akvarist tarafından beslemek için en fazla arzulanan balıklardan biridir ve akvaryumun kralı olarak adlandırılır. Tüm dünyadaki profesyonel diskus üreticilerinin yoğun uğraşları sonucunda da evlerde bakılabilir ve üretilebilir balıklar haline gelmişlerdir. Buna rağmen bakımlarında halen farklı yaklaşımlar olabilmektedir. Kimileri bunun için teknolojiden yardım alırken kimileri de daha basit yöntemler kullanmaktadır. Ben kendime ait genel uygulamalardan bahsetmek istiyorum.

Günlük Bakım

Her gün üretimhaneme ulaşır ulaşmaz, tüm tankları sırasıyla hastalık belirtileri ve ölüm açısından kontrol ederim. Bu kontrol sırasında ayrıca balıkları; genel davranışları, hareketleri, hava taşının çalışması, tanktaki su seviyesi, balıkların dışkıları açısından da gözlemlerim. Anormallik fark ettiğim tanklara kalemle işaret koyarım ve tüm tankların kontrolü sonrası tekrar daha ayrıntılı gözden geçiririm.
Daha sonra balıkları yemlemeye başlarım. Bu yemlemeyi formülü kendime ait olan dana yüreği karışımı ve yeni yavruları da taze artemia ile gerçekleştiririm. Bu sırada hareketleri yavaşlamış veya hareketsiz diskusların olduğu akvaryumlara yem vermem. Ertesi gün vereceğim taze artemiaları da bu sırada hazırlarım. Besleme bittikten sonra daha önceden işaretlediğim yani anormallik saptadığım akvaryumlarda % 100 su değişimi yaparım. Su değişimi sonrası bu akvaryumlardaki balıkları durumları normale döndü mü kontrol ederim. Eğer su değişimi ile düzelme sağlanmadıysa ilgili duruma yönelik ilaçlama yaparım.
Tüm yeni ve büyüyen yavruları, erişkin öncesi dönemdeki yani 9 aylıktan küçük diskusları 2 saatte bir günde 4 kez daha yüreği karışımı ile beslerim. Yemin miktarı akvaryumdaki balıkların özelliklerine göre ayarlanır. Donmuş dana yüreği karışımını mikserde ufak parçalara ayırıp hava geçirmeyen kapların içerisinde erimelerini sağlarım. Mikserden geçirmeden önce eritme işlemini yapmam. Bu durumda elde ettiğim karışım birbirinden kolay ayrılmayan ve çok yumuşak bir yapı almaktadır. Yemleme bittikten sonra sünger filtreleri temizler dipteki yem ve dışkı artıklarını uzaklaştırır ve % 100 su değişimini direk çeşme suyundan gerçekleştiririm. Bu sırada formülü kendime ait olan yüksek konsantre anti-klor ajanını uygularım*. Singapur tropik bir ada olması nedeniyle suyun ısıtılmasına ve akvaryumlarda ısıtıcı kullanılmasına tüm yıl boyunca gerek olmamaktadır.
Erişkin diskuslar ve çiftlere ise sabah dana yüreği verip bir saat sonra % 100 su değişimi yaparım. Yumurta bakan yada yavrularını sırtına almış olan çiftler de ise donmuş kan kurdu ve erişkin artemia ile besleyip takiben suyun temizliğini sağlamak için % 50 yada daha fazla oranda su değişimi uygularım.
Su değişimleri sırasnda akvaryumlarda beyaz dışkı var mı diye gözlemlerim.
Tüm güne yayarak tüm balıkların kan kurtu, yetişkin artemia, krill, mysis shrimp ve diğer donmuş formdaki yemleri tatmasını sağlar ve böylece su kalitesinin bozulmasını engellerim.

Haftalık Bakım

Haftada bir gün, balıkları beslemeyerek tüm barsaklarını boşaltmalarını sağlarım. Yem vermediğim günde ayrıca akriflavin ve iyotsuz tuz ile 24 saatlik banyo uygulaması yaparak dış bakteriyel ajanlardan akvaryumun ve balıkların temizlenmesini hedeflerim. Bu banyodan sonra da kaliteli ve güvenilir markadaki multi-vitamin uygulamasını yaparım.
Eğer üretici iseniz çok sevimsiz bir şey olsa da 3 haftalık diskuslar da dahil olmak üzere tüm balık yükümü deformite, genetik ve diğer bozukluklar açısından gözden geçirir ve bu sorunlu balıkları ödün vermeden uzaklaştırırım.
İki Haftalık Bakım
Şebeke suyumuzun eser element ve minerallerce zengin olmaması nedeniyle özellikle büyüme çağındaki diskusların olduğu akvaryumlara bu maddelerin eklemelerini gerçekleştiririm. Bu uygulama özellikle akvaryumların da reverse osmoz suyu kullanılması durumunda daha da önem kazanmaktadır.

Aylık Bakım

İç parazit açısından bir bulgu olmasa da tüm akvaryumlarda kurttan arındırmak için ilaçlama yapmayı öneririm ve bunu uygularım. Bu amaçla su sıcaklığını 30 derece ve üzerinde tutarak her 10 gallona (44.5 litre) 250 mg metranidazol 24 saat süre ile uygularım. Bu işlemi üçüncü gün tekrarlarım. Böylece balıklardaki Hexamitamikroorganizması sayısını azaltırım. Eğer beyaz dışkı varlığı gözlemleniyorsa bu uygulamayı 10 güne kadar devam etmek yararlı olacaktır.
Son ve en önemli konu sağlıklı bir üretimhane ve sizler içinde sağlıklı diskuslar için dışarıdan gelen balığı en az 4-6 hafta karantinada mutlaka gözlemleyin.
Mutlu discus beslenmesi dileklerimle.
David Lim
Fishio Tribe
*Bir önceki sayımızda David Lim’e ait makale de su değişimleri sırasında suya bir ekleme yapmadan direk çeşmeden tanklara koyduğunu belirtmesine rağmen bu makalesinde formülü kendine ait bir anti-klor ajan kullanmakta olduğunu ifade etmektedir. Bu çelişkili duruma dikkat çekmek isterim.
Çeviri : İlteriş Tekin

Yorum Gönder

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates