DISCUS GENETİĞİ ÜZERİNE…HER DİSCUS ÜRETİCİSİNİN BİLMESİ GEREKENLER….2. BÖLÜM:

DISCUS GENETİĞİ ÜZERİNE…HER DİSCUS ÜRETİCİSİNİN BİLMESİ GEREKENLER….2. BÖLÜM:
Ghost Discus ve Kırmızı Balıklar…
Bu yazının birinci bölümünde belirttiğim gibi 1988 yılında Discus Dünyasında önemli bir gelişme oldu. Malezyalı Cheang Thean Ewa isimli üretici Brilliant Discus’la yaptığı nesiller boyu süren yoğun üretimler sırasında, tüm discuslarda görünen stres barlarının tamamen yok olduğu, bazılarında ise sadece göz hizasındaki barın yarım olarak gözün üst tarafında görüldüğü bir mutasyon elde etti. Bu mutasyonun diğer özellikleri, gözlerinin beyaz renkli olması ve discusların gövdesinde görülen mavi gölgelerin bu balıklarda olmaması idi. Bu özellikler, bu yeni mutasyona hayaleti andıran bir görüntü kazandırıyordu. Bu nedenle, yeni mutasyon “Ghost Discus” olarak adlandırıldı.
Ghost Discus’la ilgili en önemli özelliği Asyalı üreticiler kısa zamanda fark ettiler: Bu balıkların barsız olmaları, tamamen düz renkli , barları olmayan ve günümüzde çok popüler olan kırmızı balıkların geliştirilmesine zemin ve olanak sağlıyordu!
Bunun ilk etabı olarak bar sayısı az olan Kırmızı-Kahverengi Discuslarla Ghost Discus çaprazlanarak “Virgin Red Discus” elde edildi. Virgin Red Discus çok çekici bir görünüme sahip olmamakla beraber barsız ve çizgisiz (stripe) bir kahverengi discus olarak ön plana çıktı. Virgin Red’in arzu edilmeyen temel problemi siyah pigmentlerin çokluğuydu. Bu da düzgün, açık bir kırmızı renk elde edilmesini engelliyordu.
Asyalı üreticiler kırmızı rengi daha yoğun ve mükemmel hale getirmek için iki farklı yol izlediler;
Bir kısmı Virgin Red ile zemin rengi açık sarı olan vahşi Yeşil Discusların F2’lerini çaprazladılar. Sonuçta “Rose Red Discus” ortaya çıktı.
Diğer bir üretici ise Virgin Red ile zemin rengi açık renk olan vahşi Kahverengilerin F2’leri çiftleştirerek sonuca gitti. Bu üretici Singapurlu Hai Khoon Tan idi. Hai Khoon çok iyi bir üretici olmasına karşın iyi bir pazarlamacı değildi. Elindeki Discusların satış potansiyelinin farkında olduğu için See Cheow San ile ortak olma yoluna gitti. Balığı pazarlamak için adını “San Merah”, yani San’ın Kırmızısı koydular. Lim Chu Kang Acrotech Park’da bir üretimhane kurdular. Ellerinde sadece iki çift balık vardı. Bu çiftlerden birisi neredeyse yüzde yüz oranında San Merah verirken diğer çift sadece küçük bir oranda San Merah niteliğinde yavru veriyordu. Uzun süre bakıcı anne babalar kullanarak bu iki çiftten her ay 500-1000 arası balık ürettiler. Sonunda birçok ortaklıkta olduğu gibi bu ortaklık da bozuldu. Hai Khoon Tan asıl üretici olarak balığın ismini “Red Cover” olarak değiştirdi ve yoluna devam etti. Buradan da görüleceği üzere San Merah ile Red Cover aslında aynı balıktır.
Daha iyi kalitede kırmızı discus elde etmek tüm üreticilerin hayaliydi. Bu yolda çalışan üreticilerden birisi Golden Discus’un iyileştirilmiş bir varyetesi olan Golden Sunrise ile San Merah’ı eşleştirdi. Ortaya çıkan balığa “Red Passion” (Kırmızı Tutku) adını verdi. Bu üretici Ivan Seah idi.
Bu tutkuyla yapılan çalışmaların diğer bir yönü ise Marlboro Red Discus ile Golden Discus çaprazlamasından elde edilen F1’ler ile Rose Red Discus’u çiftleştirmek şeklinde oldu. Bu eşleştirmenin sonucunda ortaya çıkan discusa, “Red Melon” (Kırmızı Karpuz) adı verildi.
Bu çalışmaların bir başka boyutu da Golden Discus ile Virgin Red’i çaprazlamak ve daha sonra çıkan yavruları kendi içerisinde tekrar çiftleştirmek yolunda oldu. Bu denemelerin sonucunda “Tangerine Discus”, “Tangerine Dream” gibi anılan, yani Mandalina adı verilen turuncu renkli balıklar ortaya çıktı.
Sanırım bu açıklamalar Ghost Discus adını verdiğimiz mutasyonun Kırmızı Solid yani düz renkli discus üretme yolunda nasıl bir katkıda bulunduğunu gözler önüne net bir şekilde seriyor.
Ayrıca üretici kardeşlerime de bu açıklamaların, kırmızı balıkları çaprazlarken bir rehber oluşturacağını ve kırmızı varyetelerle ilgili kafalardaki bazı soruları cevaplayacağını ümit ediyorum.
Kırmızı popüler varyetelerin bir kısmını daha önümüzdeki günlerde açıklamaya çalışacağım.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Her hakkı saklıdır. İzinsiz çoğaltılamaz, dağıtılamaz ve amacı dışında kullanılamaz.
Copyright © 2015

Fotoğraf açıklaması yok.Fotoğraf açıklaması yok.

Yorum Gönder

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates